Tineretea

Din cei şase fraţi ai lui Henric, numai trei — Arthur (Prinţ de Wales), Margareta şi Maria — au supravieţuit copilăriei. În 1493, la vârsta de doi ani, Henric este numit Conetabil al Castelului Dover si Lord Warden iar în 1494 Duce de York.
Henric a primit o educaţie de prim rang si vorbea fluent în latină, franceză şi spaniolă.[1] Pentru că era de aşteptat ca tronul să fie mostenit de fratele mai mare al lui Henric, Prinţul Arthur, Henric a fost pregătit pentru o viaţă monahală.[2]
În 1502, după moartea fratelui său Arthur la vârsta de 15 ani, Henric devine Prinţ de Wales şi moştenitor al tronului. Deoarece moartea prematură a Printului Arthur a rupt alianta maritală dintre Anglia si Spania, Consiliul, care dorea s-o păstreze pe Caterina regină, roagă pe noul Print de Wales s-o accepte ca sotie. Deoarece un text din Levitic [3] interzicea căsătoria dintre un cumnat si o cumnată, a trebuit să se obtină o bulă papală (în 1503) si să se facă dovada că prima căsătorie a Caterinei n-a fost consumată. La 14 luni după decesul sotului ei, Caterina este logodită cu Henric. Cateina era cel mai mic copil supravieţuitor al regelui Ferdinand al II-lea de Aragon şi al reginei Isabela I a Castiliei.[4] În 1505 când Henric al VII-lea își pierde interesul fată de o aliantă cu Spania, tânărul Henric declară că logodna a fost aranjată fără consimtământul său.
După moartea regelui Henric al VII-lea, la numai 17 ani, Henric al VIII-lea se căsătoreste cu Caterina la 11 iunie 1509 și la 24 iunie 1509 cei doi sunt încoronati la Westminster Abbey.